Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 06 juli 2014 @ 20:32 door Calamandja , 649 keer bekeken

Mosteiro dos Jerónimos

   

Het Hiëronymietenklooster, staat in de wijk Belém in Lissabon. Het is één van de meest prominente gebouwen in deze stad. Waarschijnlijk is het klooster gebouwd als dank voor de geslaagde Indiëreis van Vasco da Gama. De ontdekking van de zeeweg zorgde ervoor dat koning Manuel I de rijkste monarch van Europa werd.

   

Het gebouw in de manuelstijl is opgetrokken uit kalksteen en onder andere bekend om zijn uitbundig versierd zuidportaal en zijn indrukwekkende dubbele kloostergang met zijn brede overdekking. In de kerk Santa Maria liggen graven van de leden van de koninklijke familie, maar ook van Vasco da Gama en de dichter Luís de Camões. Een andere dichter, Fernando Pessoa, is in 1985, vijftig jaar na zijn overlijden, bijgezet in de gang van het aanpalende klooster.

Mosteiro_dos_Geronimos_2.JPG

Geschiedenis

Het klooster werd waarschijnlijk ontworpen door de architect Diogo Boytac. In 1502 werd begonnen aan de bouw. In 1517 werd de bouw overgenomen door de Spanjaard João de Castilho. De bouw werd in 1520 stilgelegd toen koning Manuel I stierf. Van 1550 tot 1580 werd er weer doorgebouwd aan het klooster.

   

In 1755 werd Lissabon getroffen door een zware aardbeving. Het klooster raakte echter niet zwaar beschadigd.

In 1987 werd het klooster samen met de Torre de Belém toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

   

Op 13 december 2007 werd in het volledig gerestaureerde klooster het Verdrag van Lissabon getekend.

1024px-Cloisters_at_Mosteiro_Dos_Jer%C3%Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.