Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 20 april 2014 @ 20:44 door Calamandja , 1978 keer bekeken

‘Verrijzenis van Christus met…

   

Fra Angelico schilderde in het San Marco-klooster (Florence) rond 1441 deze fresco waarop de vrouwen bij het lege graf staan terwijl daarboven de verrezen Heer te zien is.

In de Bijbel staan geen details over de opstanding of over het moment ervan. Wel wordt beschreven dat Romeinse bewakers bij het graf de wacht houden, dat enkele vrouwen onder wie Maria Magdalena, en volgens het Johannes-evangelie ook enkele van Jezus’ leerlingen, het graf leeg aantreffen en hoe Jezus verschijnt aan Maria Magdalena, en later ook aan de leerlingen. Kunstenaars konden dus hun fantasie de vrije loop laten bij het afbeelden van de Verrijzenis.

  

Het onderschrift bij de afbeelding luidt in vertaling:"Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft." 

In de boogvormige afkadering heeft Fra Angelico de hoofdpersonen allen een plaats gegeven die recht doet aan hun rol in het verhaal over de verrijzenis van de Heer. Op de centrale plaats bovenaan zien we de verrezen Heer zwevend op een wolkachtige nevel. Links vooraan zien we moeder Maria. Op de geopende sarcofaag zit een engel - redelijk ontspannen - en die spreekt de vrouwen rechts belerend toe. Hij is degene die de tekst uit het onderschrift uitspreekt. In de kerkelijke traditie is deze engel de aartsengel Gabriël. Alle vier de evangelisten beschrijven de afgebeelde gebeurtenis, maar ze zijn niet eenstemmig in hun verslagen. Zij zijn het b.v. niet met elkaar eens als het gaat om welke vrouwen ’s morgens als eersten bij het lege graf kwamen.

 

Fra Angelico is een 15de-eeuwse schilder-frater, omstreeks 1395 geboren als Guido di Pietro in Vicchio (Rupecanina) di Mugello (Toscane)(nabij Fiesole dat weer 8 km ten noordoosten van Florence ligt) - overleden 18 februari 1455 in Rome.

De zachtaardigheid en vroomheid van de schilderkunst van Il Beato Fra Giovanni Angelico Da Fiesole bezorgde hem zijn beroemde bijnamen: Fra Angelico (de "Engelachtige Broeder") en Beato Angelico ("Zalige Engelachtige"). Tot zijn bekendste werken behoren de fresco's die hij maakte in het San Marco klooster te Florence. Hij werd zalig verklaard door Paus Johannes Paulus II in 1982. Zijn feestdag valt op 18 februari.

Fra Angelico wordt beschouwd als een overgangsfiguur tussen de laat-middeleeuwse internationale gotiek, waarin natuurlijke figuren gecombineerd worden met decoratieve schoonheid, beweging en emotie, en de vroege renaissance, die meer realistisch is. Hij liet zich beïnvloeden door o.a. Donatello, Ghiberti en Masaccio. Licht en schaduw zijn altijd gelijkmatig verdeeld. Typerend zijn de ruimtelijke indruk die zijn werk maakt, de rustige uitstraling van de figuren, het gebruik van kleur om emoties te versterken en zijn gave om een gezicht een heilige uitdrukking te geven. Typisch renaissancekenmerk is het creëren van monumentale figuren die door het gebruik van perspectief ook beweging en diepte hebben. 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.